Hotspot: De Ooijpolder

Ik woon nu bijna 2,5 jaar in Nijmegen en was tot een maand geleden nog nooit in de Ooijpolder geweest. Hier moest eens verandering in komen en zocht ik een leuke route uit. Mijn wandelslachtoffer werd mijn moeder. De Ooijpolder is een natuurgebied wat net naast Nijmegen start. We kozen een route uit van de site van Staatsbosbeheer, een wandeling van ongeveer 12 kilometer. Een avontuurlijke route die ons veel mooie plaatjes liet zien! Lees verder om te ontdekken wat er allemaal te zien is in dit mooie gebied.

4   9

We startten bij het Valkhof, een van de parken van Nijmegen. Het begin van de tocht liep meteen langs de bekende Waalbrug. Via een weg waar veel woonboten te zien waren belandden we in de Ooijpolder. Met een prachtig uitzicht op de Waalbrug en de Waal struinden we langs de rivier. De route vertelde ons dat er wilde paarden en runderen in het gebied liepen. We verwachtten ze niet tegen te komen maar na 5 minuten in het natuurgebied zagen we toch plots paarden op het strand staan! Samen met het uitzicht op de Waal vormde dit een mooi plaatje!

35
De route leidde ons via veeroosters, bruggetjes en klaphekjes naar een groot breed pad. In plaats van dit pad te volgen moesten we door de struiken klimmen zodat we op de dijk zouden komen. Als we deze route niet hadden gehad had ik nooit geweten dat er tussen de struiken door een pad liep, wat het juist lekker avontuurlijk maakte!

7

Langs veel verschillende planten en zelfs een struik met bosbessen (of blauwe bessen, ze lijken nogal op elkaar..) kwamen we bij de Bisonbaai, een klein, rustig meertje. Hier hebben we stiekem een stukje van de route overgeslagen. In plaats van linksom het hele meer rond, liepen we rechts richting het huiskamercafé van de Ooij, de Oortjeshekken. Vanaf daar loop je weer op een asfaltweg, wat een leuke verandering was.

8
9m
Het natuurgebied werd nu afgewisseld met een stuk langs meerdere groepen huizen. We zagen de mooiste huizen en al huppelend (we kregen hierop meerdere reacties, zowel lachende als verbaasde mensen keken ons aan;)) begonnen we aan de laatste kilometers van de route. Een van de laatste bezienswaardigheden zou een vogelrijke plas zijn. De plas was er, maar de vogels waren uit vliegen.. Wel een mooi uitzicht!

1

Pas later las ik in de routebeschrijving de tip om waterdichte wandelschoenen aan te doen. Dit is zeker een goede tip, gezien je overal en nergens loopt. Zo kwamen we bij een modderig pad terecht en liepen we tussen dichtbegroeide struiken en kwam ik thuis met bijna zwarte, doorweekte schoenen (aan het begin waren ze nog wit)!
Dit was natuurlijk nog maar een klein deel van dit gebied en er is vast nog meer te ontdekken! Als je een keer in Nijmegen bent raad ik je zeker aan om heel even dit mooie stukje natuur ‘binnen te lopen’!

Bisous, Susanna

P.S.
Mocht je de route willen lopen die wij ook hebben gedaan, hier kun je hem vinden:
http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/gelderse-poort/routes

Advertenties

3 reacties op ‘Hotspot: De Ooijpolder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s