Pau week #2 / Wijn drinken bij de burgemeester en raften!

Ik woon alweer 2 weken in Zuid-Frankrijk! Ik heb het bij deze blog absoluut niet kort kunnen houden, dus alvast succes met lezen! Vanaf vandaag begint het echte studieleven weer, dus dan is het ietsje pietsje minder lol maken en een beetje meer serieus aan het werk 😉

Zondag
In de middag werd ik meegevraagd om met een grote groep richting de rivier te wandelen. Een wandeling van ongeveer 50 minuten met allerlei nationaliteiten. Eenmaal bij de rivier aangekomen besloten we om in een park te gaan zitten en kwam iemand op het idee om een namenspelletje te doen. Na een paar rondjes wist iedereen elkaars naam, heel handig! We deden nog wat grappige spelletjes in het park; de Fransen zullen ons wel raar aangekeken hebben!
Helaas begon het te regenen en moesten we op zoek naar een drogere plek. Regenen kan het dus ook hier! 😉 We liepen terug naar het centrum, waar de groep uiteen ging. Sommigen wilden ergens een drankje doen en anderen besloten wat te eten bij de Quick, de Franse McDonalds. Ik, Emmy en twee andere meiden vonden het een beter idee om wat bij de Italiaan te gaan eten. De andere meiden waren: Jenny (Engels) en Élisa (Duits). Het eten was er heerlijk en we hebben veel gekletst, een leuke afsluiter van de dag!


Maandag
Van maandag tot vrijdag kregen we Franse les. Vandaag dus dag 1! Een beetje spannend, want wat moesten we verwachten? Mijn klas bestond uit 12 studenten: 7 Duitse meisjes, 1 Engels meisje en een Engelse jongen en, met mij erbij, 3 Nederlandse meiden. Onze docent was een schat! Bij elk onderwerp wat voorbijkwam vertelde ze leuke verhalen. Zo spraken we een ochtend over de stereotypen die voorkomen in onze culturen, wat haar deed denken aan een Nederlandse jongen die ooit bij haar in de klas zat. De regel was: gaat je mobiel af, dan moet je een taart maken. De jongen in kwestie maakte er een oer-Hollandse taart van: namelijk spacecake! Hij maakte het stereotype ‘Iedereen in Nederland gebruikt drugs’, wel een beetje waar 😉

’s Avonds stond er een bezoekje aan de burgemeester van Pau op de planning. We werden welkom geheten in het stadhuis en de burgemeester hield een praatje over hoe ontzettend blij hij was met ons, als buitenlandse studenten (dit heeft hij meerdere keren herhaald, hij was écht heel happy!) Na het praatje kreeg ik meteen een glas witte wijn in mijn handen gedrukt (hele zoete, jummie!) en viel iedereen aan op de zoutjes, omdat het al bijna etenstijd was.

 

Dinsdag & Woensdag
De ochtenden en middagen met Franse les waren heel nuttig! We kregen een rondleiding door de bibliotheek, waar ze erg trots op zijn, maar die toch wel wat verschilt met onze bieb in Nijmegen. De bibliotheekmevrouw liet ons de computerzaal zien, waar ongeveer 10 computers staan.. Daar moeten wij in Nederland niet aan denken! Ook heb je in de meeste gebouwen hier op de campus wifi, maar alleen als je dicht bij de gang staat of zit. Even wennen dus haha!  Onze docente verwende ons deze week met Franse/lokale lekkernijen: zoals een pastis béarnais en chouquettes (zie foto hieronder)

Woensdag maakten we een test in een grote collegezaal, om te bepalen op welk niveau Frans je zit. Zo kunnen ze een goede indeling maken voor de Franse lessen die je elke week 2 uur volgt. Ik vind het heel fijn dat ze daar hier zoveel aandacht aan schenken!

Woensdagavond ging ik nog een keer naar Un été au ciné, de films in de buitenlucht. Samen met Antonia (Duits), Élisa (Duits), Edward (Engels) en Emmy zaten we 2 uur lang op stenen bankjes (au!) om een film uit de jaren 60 te bekijken : Les Demoiselles de Rochefort. Een musicalkomedie waarin ze om de paar minuten spontaan uitbreken in te zoete liedjes en bijpassende danspasjes.

Dit is een van de liedjes die we de volgende dag nog mee konden fluiten: https://www.youtube.com/watch?v=BSNardGchis

Ook kregen we vandaag onze schoolpas aan de praat. Daarmee kun je alles op de campus betalen. Dit betekende: eindelijk wassen!


Donderdag
Donderdag hadden we alleen de ochtend les, daarna vertrokken we met een bus naar het Stade d’Eaux Vives. Daar zouden we gaan raften! Ik had dat nog nooit gedaan en vond het ergens toch wel doodeng, maar af en toe uit je comfortzone stappen is niks mis mee 😉 In Pau is een kunstmatige baan om in te raften en bijvoorbeeld met je kano doorheen te gaan. Er zijn veel kleine watervalletjes waar je hard vanaf vliegt, haha Het was heel spannend en gaaf om eens gedaan te hebben!

Hier een klein filmpje over het raften: https://www.youtube.com/watch?v=iR7osp4mJTQ
Ik heb daar zelf geen foto’s genomen, had mijn mobiel veilig in de kleedkamer gelaten 😉

Vrijdag
Donderdag en vrijdag mochten we lunchen in de grootste van de 3 kantines. Hier kun je een complete maaltijd halen voor maar €3,25! Dit houdt in: een voorgerecht (beetje sla of een paar plakjes worst/ei), hoofdgerecht (zoals pasta, vlees met patatjes, groenten met vis) en een toetje (fruit, chocomousse, vla).
Omdat er geen wifi op onze kamers is, gaan Emmy en ik s’avonds vaak op zoek naar wifi op de campus! Gezellig bij een donker gebouw zitten om te kunnen appen 😉


Zaterdag
De laatste dag van de introductie en daarmee ook het laatste uitje. Je kon kiezen uit: canyoning, surfen of gewoon naar het strand. Ik koos voor dat laatste, lekker rustig haha! Na een lange busreis kwamen we aan bij de Atlantische Oceaan. Waar wij waren was het echt een walhalla voor surfers: namelijk hele hoge golven!

 

 

Dit was ‘m weer voor deze week! Maandag of dinsdag heb ik een gesprek met mijn coördinator, om naar de vakken te kijken. Sommige roosters zijn nog niet duidelijk en er zijn een aantal vakken veranderd of gewoon weg (Ik hou van het Franse systeem!). Het wordt dus nog even kijken wat voor vakken ik precies ga volgen

Liefs, Susanna

P.S.:
Mijn eerste post!
20160903_173100

Advertenties

3 reacties op ‘Pau week #2 / Wijn drinken bij de burgemeester en raften!

 1. Hoi Suzanna,
  Te lang….. ben je gek meis heerlijk om te lezen hoe het daar met je gaat en dat je dit met ons wilt delen.
  Heel veel succes met je studie en we wachten je volgende blog weer af.

  Dikke knuffies van ons allemaal.
  Thea

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s